Barnhabilitering

 

Hinder kan te sig oöverstigliga...

Jag är uppvuxen i en familj med funktionshinder. Min pappa tog värvning som militärmusiker i Vänersborg 1924, då 16 år. Som 18-åring läste han på NKI för att få behörighet till folkskollärarseminariet i Göteborg. Men så drabbades han av polio och fick tillbringa tiden i Göteborg vid Vanföranstalten på Medicinarberget.

Som vanför  hemmason här i Jäla sökte han vägar som pianolärare, organist och körledare, och så småningom som revisor i stan. Det blev firma, familj och hus.


Som barn fick jag lära mig att assistera och kompensera pappas funktionsnedsättning; att hjälpa honom i trappor, bära väskor, köra fram bilen, bygga hus och sköta trädgård. Ett ansvar som fört mig till uppdrag och möten som jag aldrig annars skulle upplevt. Pappas odelade tillit och förtroende var grunden för detta.


Att leva med funktionshinder stänger en del vägar, men öppnar andra.


Tillsammans med Anders Möller skrev jag vårt gemensamma examensarbete ”Det rörelsehindrade barnet och familjen”, AWE/Gebers, Stockholm 1977 och 25 år senare ”Barn, familj och funktionshinder”, Liber 2003. Däremellan har arbetslivet inkluderat mängder med möten med barn, ungdomar och deras familjer som brottas med funktionsnedsättningar i syfte att kunna ta aktiv del i vardag och  samhällsliv. Presentationer, föredrag och artiklar inom området har följt, såväl här i Sverige som i Novgorod, Ryssland.


Nu som fri man öppnar sig möjligheten att återuppta barnhabilitering som ett arbetsfält.

Är Du eller Din verksamhet intresserad av mina kunskaper och erfarenheter kan ni konsultera mig. Ring eller maila så kan vi mötas i ett uppdrag.




Arbetsalliansen mellan patient och terapeut, mellan personen med funktionsnedsättning och arbetslaget är central för hela habiliteringsprocessen.

Presenterat problem eller behov ska vägas mot den åtgärd eller insats som behövs - de ska matcha varandra och ges vid rätt tillfälle.

Den individuella planen beskriver den överenskommelse som träffas mellan de båda ”sidorna”.

Allt detta sker vid ”förhandlingsbordet” kring vilket barn & familj möter arbetslagets olika medlemmar.  


De olika små färgglada ringarna i mitten refererar till figuren under fliken ”Barnpsykiatri”.